Çeviri
Knowable Magazine’de yer alan haberde, Bu bir melodi değil, İspanyolca bir dil olarak kabul ediliyor. Adalarda yaşayan bağımsız etnomüzikolog ve ıslık dili araştırmacısı ve öğretmeni David Díaz Reyes, “İyi ıslıkçılar tüm mesajları anlayabilir” diyor.
Islıklı dillerin çok daha yaygın kullanımının son kalıntılarından biri olan Silbo’da yerel halk iletişimi ıslıkla kuruyor. Dünya çapında en az 80 kültürde insanlar, koşullar gerektirdiğinde yerel dilin ıslıklı versiyonlarını geliştirdi. Dilbilimciler için bu tür uyarlamalar sadece bir meraktan öte bir şey: Islıklı dilleri inceleyerek, beynimizin konuşmanın karmaşık ses kalıplarından nasıl anlam çıkardığı hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyorlar. Islık çalmak, insan evrimindeki en dramatik sıçramalardan birine, yani dilin kökenine dair bir fikir bile verebilir.
Islıklı diller neredeyse her zaman engebeli, dağlık arazilerde veya yoğun ormanlarda yaşayan geleneksel kültürler tarafından geliştirilmiştir. Fransız ulusal araştırma merkezi CNRS’de dilbilimci ve biyoakustik uzmanı olan ve 2021 Yıllık Dilbilim İncelemesi’nde ıslıklı diller konusunu araştıran Julien Meyer, bunun nedeninin ıslık sesinin sıradan konuşma veya bağırmaktan çok daha öteye gitmesi olduğunu söylüyor. Yetenekli ıslık çalanlar 120 desibele (bir araba kornasından daha yüksek ses) ulaşabilir ve ıslık sesleri bu gücün çoğunu 1 ila 4 khz frekans aralığına sığdırır; bu çoğu ortam gürültüsünün perdesinin üzerindedir.
Sonuç olarak Meyer ve diğerleri, ıslık sesiyle yapılan konuşmanın sıradan bağırmadan 10 kat daha uzak bir mesafeden anlaşılabildiğini buldu. Bu, insanların bağıracak kadar yaklaşamadıklarında bile iletişim kurmasını sağlar. Örneğin La Gomera’da birkaç geleneksel çoban, aşılması saatler sürebilen dağ vadilerinde hala birbirlerine ıslık çalıyor.
TÜRKİYE’DE KUŞKÖY HALKI TAM 500 YILDIR ISLIKLA ANLAŞIYOR
Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy’de vadiler arasında ıslıkla iletişim kurmayı sağlayan ve gelecek nesillere aktarılması için her yıl festivali düzenlenen kuş dili, yöre halkınca yaklaşık 500 yıldır kullanılıyor.
Kuş dilinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması için 2016’da yapılan başvurunun ardından başlayan heyecanlı bekleyiş, 2017’de Güney Kore’nin Jeju adasındaki UNESCO toplantısında oy birliğiyle alınan karar sonrası mutluluğuna dönüşmüştü.