Macron açıkladı: Fransa, askerlerini ve büyükelçisini Nijer’den çekiyor

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Temmuz ayında gerçekleşen darbenin ardından Fransa’nın askerlerini Nijer’den çekeceğini ve bunun Sahel bölgesindeki Fransız nüfuzuna ve isyanla mücadele operasyonlarına büyük bir darbe vuracağını söyledi.

Macron: Nijer’deki Niamey Büyükelçisi, kelimenin tam anlamıyla rehin alındı

Reuters’ın haberine göre; Macron, bin 500 askerin yıl sonuna kadar geri çekileceğini ve Nijer’deki eski sömürge gücü olan Fransa’nın “darbeciler tarafından rehin alınmayı” reddettiğini söyledi.

Cuntayı Nijer’in meşru otoritesi olarak tanımayı reddettiklerini belirten Macron yine de Paris’in askerlerin geri çekilmesini darbe liderleriyle koordine edeceğini söyledi. Macron, Fransa’nın TF1 ve France 2 televizyon kanallarına verdiği mülakatta “Darbecilere danışacağız çünkü her şeyin düzenli olmasını istiyoruz” dedi.

Fransa: Nijer’deki varlıklarımıza zarar verecek yeni gerilimlere karşılık vermeye hazırız

Büyükelçi de geri çekilecek

Macron, Fransa’nın büyükelçisinin de geri çekildiğini ve önümüzdeki birkaç saat içinde ülkeye döneceğini sözlerine ekledi. 

Mali, Burkina Faso ve Nijer; Sahel Devletleri İttifakı’nı kurdu: Olası silahlı isyan ya da dış saldırılarda ortak hareket edecekler

Nijer’de 26 Temmuz’da başa geçen askeri yönetim, 25 Ağustos’ta Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte‘ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımış ancak Büyükelçi Itte, ülkeden ayrılmamıştı.

Sahel Bölgesi

Batı Afrika’da Atlantik Okyanusu’nun kıyısındaki Senegal ile başlayan Sahel kuşağı; Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Çad ve Kızıldeniz’e komşu Sudan sınırlarında sona eriyor.

El Kaide ve IŞİD bağlantılı gruplar Mali, Nijer ve Burkina Faso’nun paylaştığı ve “Liptako Gourma” adı verilen sınır hattında her yıl yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırılar düzenliyor.

Terör örgütleri, uyuşturucu, silah, akaryakıt kaçakçılığı gibi yasa dışı yollardan elde ettiği ciddi gelirlerle faaliyetlerini her geçen gün artırıyor.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden kabul edilen Nijer, Mali ve Burkina Faso ise darbeler ve iç karışıklıklar gibi nedenlerle ordularına yeterli bütçeyi ve ekipmanı sağlayamıyor, bu örgütlerle mücadelede yetersiz kalıyor.

Fransa’nın Batı Afrika’daki etkisi azaldı

Fransa’nın Batı Afrika’daki eski sömürgeleri üzerindeki etkisi son yıllarda halkın öfkesinin artması ve bir dizi askeri darbe sonrası azaldı. Burkina Faso ve Mali’deki darbelerden sonra Fransız güçleri bu ülkelerden kovuldu ve İslamcı isyanlara karşı bölge çapında verilen mücadeledeki rolü azaldı. 

Darbeye kadar Nijer, Batı ve Orta Afrika’nın geniş Sahel Bölgesi’ndeki İslamcı isyanla savaşta Fransa ve ABD’nin kilit bir güvenlik ortağıydı. 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir