Kilis Valiliği ve Kilis Belediyesi, İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Kilis mutfağını tanıtmak için harekete geçti. İstanbul’da düzenlenen ‘Oylum Höyük’ten günümüze Kilis Mutfağı’ gecesinde Kilis lezzetleri şehrin gastronomi elçisi Yunus Emre Akkor öncülüğünde beğeniye sunuldu. Tekirdağ Valisi Recep Soyturk ve eski bakanlardan Cavit Çağlar’ın da konuk olduğu gecede, ünü Türkiye sınırlarını aşan Kilis zeytinyağı da görücüye çıktı.
ZEYTİNİN ANAVATANIYIZ
Kilis Valisi Tahir Şahin, Oylum Höyük’teki kazılarda bulunan 4 bin 500 yıllık mühürün üzerindeki zeytin çekirdekleri ile keçi figürünün Kilis zeytininin tarihteki yerini gösterdiğini belirterek, “Kilis zeytinin anavatanıdır. Kilis yatırım teşvikleri açısından çok gazip olan 6. Bölge’de yer alıyor. Sadece imalat sanayi açısından değil turizm yatırımları açısından da yerli ve yabancı yatırımcılara fırsatlar sunuyoruz” dedi.
ZEYTİNYAĞIMIZ 18 ÜLKEDEN MADALYALI
Geceye ev sahipliği yapan Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan ise, “Kilis 300’den fazla yemek ve tatlı çeşidiyle gastronomi konusunda tercih edilen yerlerden biri. Zeytinyağımız 18 ülkeden , gümüş ve bronz madalyalar aldı. Son yıllarda kırmızı acı biber üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline geldik. Horoz Karası olarak anılan Kilis üzümü dünya piyasalarında yerini aldı. Kilis’in tarihi sokaklarındaki evlerde cephe iyileştirmeleri yapıp her birine butik otel, restoran ve kafe gibi fonksiyonlar yükleyeceğiz” diye konuştu.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz da “Artık dünyanın birçok ülkesinde Kilis zeytinyağı biliniyor, ön siparişleri alınıyor” ded
KİLİS ZEYTİNYAĞINI DÜNYAYA TANITAN ÇİFT
KİLİSLİ zeytin üreticisi Hamide ve Hüseyin Polat, Kilis zeytinyağını dünyaya tanıtan ve kalite ödüllerini toplayan bir çift. Hamide Polat, 2008 yılında zeytin, zeytinyağı ve sabun faaliyeti için kurulan Kilizi Kooperatifi, eşi Hüseyin Polat da Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Dünyada yaşanan zeytinyağı sıkıntısına dikkat çeken Hamide Polat şunları söyledi: “Kilis’te çok şükür çiftçimizin yüzünü güldürecek zeytinyağımız var. Kilis zeytinyağının dünyada bir numara olması, kooperatif ve birliğimiz sayesinde. İnanıyorum ki daha da değerlenecek. Kooperatif olarak yıllık zeytin üretimimiz yıllık 400-500 ton.
Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan ve Kilis Valisi Tahir Şahin
ÇİMENSİ KOKU İYİYİ İŞARET EDER
Kokladığınızda önce bir çimensi koku olur. Daha sonra avuç içinde hafif çalkalayarak biraz ısıttıktan sonra ağzınızda bir çalkalarsınız. Yutarken genzinizi yakarsa gerçek zeytinyağıdır. Zeytinyağımızı gözü kapalı kullanıyoruz. İç piyasada şu anda fiyatlar günü birlik ortalama 250-270 lira arasında değişiyor. Zeytinyağımız farklı aromaya sahip. Yüzde 50 yağ veren ve pelefinol değeri 800 olan tek ürün. Kalite olarak dünyanın en iyi zeytinlerinden biri.”