Dağlıoğlu: “Türkiye Son 20 Yılda Yatırımlarda Önemli Bir Yer Edindi”
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneğinin (ESİAD) İzmir’de düzenlediği 3. Yatırım Zirvesi’nde yaptığı sunumda, dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırımların 2008’den sonra gelişmekte olan ülkelere yoğunlaştığını belirtti. Bu konuda Türkiye’nin Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleriyle rekabet ettiğine değinen Dağlıoğlu, Türkiye’nin bu coğrafyada en fazla yatırımcı çeken ikinci ülke olduğunu vurguladı.
Sanayi, gıda, tarım ve hizmetler sektöründeki yatırımlarda Türkiye’nin bölgede lider konumda olduğuna dikkat çeken Dağlıoğlu, Türkiye’nin imalat sanayi yatırımlarını son on yılda önemli ölçüde artırdığını ifade etti.
Türkiye’nin 2003’ten bu yana yaklaşık 270 milyar dolar civarında yatırım aldığını vurgulayan Dağlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Önceki döneme bakarak nominal verilere aldanmamalıyız. Dünya genelindeki yatırımlara bakmalıyız çünkü o dönemde nominal değerler daha düşüktü. 2002’ye kadar dünya yatırımlarının yaklaşık binde 2’sini alan Türkiye, şu anda bu payını yüzde 1’e yaklaştırmış durumda. Performansımızı 5 kat artırdık ve bu dönemdeki yatırımlar cari açığımızın yüzde 40’ını karşılamıştır.”
BYD’nin Yatırım Kararı ve Diğer Yatırımlar
En fazla yatırım çeken sektörün finans olduğunu belirten Dağlıoğlu, imalat, enerji, toptan ticaret ve perakende sektörlerinin bu alanda öne çıktığını dile getirdi. Uluslararası şirketlerin istihdamın yüzde 8,8’ini ve ihracatın yüzde 30’unu gerçekleştirdiğini belirten Dağlıoğlu, Türkiye’ye gelmeyi planlayan uluslararası yatırımcılara yer seçme hizmeti sunduklarını söyledi.
“Yatırımcılarla iş birliği yaparak, onların ihtiyaçlarını anlayıp onlara Türkiye ile ilgili sunumlar yapıyoruz. Yatırımcının talepleri doğrultusunda farklı illerde çalışmalar yapmaya odaklanıyoruz. Geçtiğimiz dönemde komşu bir şehirde BYD’nin yatırım kararı aldığını gördük. Bu gibi süreçler neticesinde önemli yatırım projeleri hayata geçiriyoruz. Özellikle İzmir ve Manisa’da Japonya, İtalya, Romanya, İspanya gibi ülkelerden ciddi bir yatırımcı ilgisi olduğunu gözlemliyoruz. Otomotiv sektörü, otomotiv yan sanayi, yenilenebilir enerji ekipmanları, makine, tarım teknolojileri ve enerji ekipmanları gibi alanlarda büyük bir yatırımcı potansiyeli olduğunu görüyoruz.”